KKE framåt i det grekiska partlamentsvalet!

UTRIKES Igår gick Grekland till val – och det preliminära resultatet är en stor framgång för det grekiska kommunistpartiet KKE som fick 7, 21 procent, en uppgång med nästan 2 procent 2019 (då fick KKE 5,35 %) På många håll i Grekland jublade kommunister på gator och torg efter att siffrorna kom!

Hur gick det då för de stora borgerliga partier som dominerar det grekiska parlamentet? Ja, regeringspartiet, det konservativa Ny demokrati, får preliminärt 41 procent av rösterna. Partiet är störst, men får ingen egen majoritet i parlamentet. Syriza, det så kallade ”vänsteralternativet” backade till 21 procent, och socialistpartiet Pasok i sin valallians fick 11,7 procent.

De preliminära siffrorna tyder alltså på att det blir en andra valomgång i Grekland  i juli, eftersom det gäller att ett parti eller en allians får över 50 procent för att kunna bilda regering.

Valresultatet kommenterades förstås omgående av Dimitris Koutsoumbas, generalsekreterare för KKE:s centralkommitté, och han började med en hälsning till alla dem som tog steget och röstade på KKE, och ett tack till alla medlemmar i kommunistpartiet och ungdomsförbundet som kämpat hårt för det här resultatet. Han menade också uppsvinget för KKE i grunden berodde på alla de strider och viktiga aktioner som arbetarna under många år deltagit i tillsammans med kommunisterna. Koutsoumbas såg ljust på framtiden och sade att förstärkningen av KKE:s politiska inflytande, särskilt i viktiga städer, i arbetarkvarteren i stora städer och i områden där en stor del av den industriella och allmänna arbetskraften är koncentrerad, ger hopp inför morgondagen.

Han betonade också att valet visar på möjligheten till nya allianser mellan de borgerliga partierna Ny Demokrati, Syriza och Pasok och en regering som kan fortsätta en folkfientlig politik. Därmed möter det grekiska folket direkt nya angrepp med bland annat en ny omgång av nedskärningar och åtstramningar, större inblandning i kriget i Ukraina och negativa effekter av NATO.

Koutsoumbas la i sitt tal tyngden på att KKE kommer att stå för den den enda hoppfulla oppositionen både inom parlamentet och utanför det i samband med klasskamp och folklig kamp, för skydd av de arbetande människornas liv, inkomster och rättigheter. Ett nyval i sommar kräver emellertid  att man inte lutar tillbaka efter framgången utan mobiliserar till fortsatt kamp med berättigad optimism inför morgondagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.