Ryssland hävdar att de intagit Bachmut – Ukraina förnekar

UTRIKES Den omstridda staden Bachmut har fallit, menar Putin och gratulerar de högerextrema legosoldaterna i Wagnergruppen. Ukrainska myndigheter menar dock att staden ännu inte fallit och för några dagar sedan menade man sig ha framgångar i staden. Ännu är situationen oviss.

Den 15 maj uttalade sig den ukrainska arméchefen om att de ukrainska styrkorna gjorde framsteg i Bachmut och tvingade de ryska soldaterna och legoknektarna på reträtt. Idag menar den ukrainska sidan att staden nästan är omringad medan Ryssland säger sig ha tagit staden. Klart verkar i alla fall vara att det relativa stillestånd som rått i staden den senaste tiden verkar vara brutet.

I staden har ett stort antal soldater från den högerextrema paramilitära organisationen Wagnergruppen deltagit och dessa får nu uttryckliga gratulationer för sin insats. 

Bachmut har varit skådeplats för det längsta och blodigaste slaget under hela det imperialistiska kriget och tiotusentals människor, både civila och militära, torde ha mött sitt öde i slaget om staden. Exakta siffror går inte att få fram eftersom de båda sidornas uppskattningar skiljer sig så pass mycket åt.

Staden fick sitt nuvarande namn 2016, då man ersatte det tidigare namnet Artemivsk/Artemiovsk. Detta namn bar staden från år 1924, då staden döptes om efter den bolsjevikiska militanten Fjodor Sergejev. Innan dess hette staden Bachmut och Ryssland har ännu inte erkänt tillbakagången till det gamla namnet, utan fortsätter att kalla staden för det ryska Artemiovsk i ett försök att knyta an till det sovjetiska förflutna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.