Mycket tyder på kommunistisk framgång i det grekiska valet

UTRIKES Det grekiska inrikesdepartementet har gjort en uppskattning av det grekiska valresultatet och spår att Greklands Kommunistiska Parti (KKE) får 7,2 procent av rösterna, vilket vore en ökning på nästan två procentenheter. Både den preliminära rösträkningen och vallokalsundersökningar ger inrikesdepartementet rätt.

Under söndagen gick det grekiska folket till val under liknande förhållanden som alla andra folk. Med den klassiska dikotomin mellan höger och vänster försöker borgerligheten tvinga in folket i det minst ondas logik, där de väljer ett kapitalistiskt parti från ett annat. På så sätt bryter sig inte folk loss från kapitalismen och storkapitalet kan ohotat fortsätta sin dominans. I Grekland finns dock ytterligare en faktor för bourgeoisien att ta hänsyn till: ett av världens starkaste kommunistiska partier.

De grekiska kommunisterna har konsekvent vägrat att administrera kapitalismen tillsammans med både Syriza och Pasok och har därigenom kunnat hålla en revolutionär kurs mot hela kapitalismen, inte bara mot dess värsta uttryck. Samtidigt har de kunnat stärka sin position in landets fackförenings- och arbetarrörelse med hjälp av en kompromisslös politik mot allt sorts klassamarbete. 

Inför detta val var politiken lika revolutionär som vanligt och valkampanjen kännetecknades av en avsaknad av populism. För KKE handlade det inte om lova mest och störst, utan man förklarade klart och tydligt att ett starkt kommunistiskt parti gör regeringen svagare

För det stora högerpartiet Ny Demokrati verkar resultatet bli ungefär likadant som vid förra valet medan det reformistiska Syriza backar med över 10 procent. De grekiska socialdemokraterna i Pasok har via ett antal ombildanden kunnat gå framåt i valalliansen Kinal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.