Ett starkt kommunistiskt parti betyder en svag regering

UTRIKES Om en vecka är det val i Grekland och bland kapitalets partier väntas inga större förändringar. Det grekiska kommunistpartiet väntas dock göra ett starkt val och gå framåt, vilket är betydelsefullt inte bara för folket i Grekland, utan också för den kommunistiska rörelsen i världen.

I en intervju med en av landets tidningar förklarar kommunisternas ordförande Dimitris Koutsoumbas hur kapitalets partier mer eller mindre avlöser varandra. När högern sitter vid makten förbereder de för vänstern och när vänstern sitter vid makten förbereder de för högern – båda två genom politik som gynnar kapitalet men som är impopulär hos vanligt folk.

Samtidigt har kapitalets vänsterparti Syriza försökt knyta upp kommunisterna till sig genom olika sorters allianser, vilket man konsekvent vägrat. Som svar till Syriza förklarade kommunisterna att ”vi ingår inte i några allianser med de som inte bara har burits upp av träsket, utan som också blivit en del av det”.

Istället uppmanade Koutsoumbas folket att rösta på kommunisterna, eftersom ett starkt kommunistiskt parti gör regeringen svagare. Just denna uppmaning fångar kärnan i vad som borde vara varje revolutionärs inställning till den borgerliga politiken – inga illusioner om det minst onda, utan en klar opposition mot hela systemet, oavsett vilket parti som administrerar det.

En sådan inställning är också absolut nödvändig med tanke på situationen inom den internationella kommunistiska rörelsen, där många partier slagit in på en parlamentarisk väg och på ett eller annat sätt bundit upp sig i systemet. Det grekiska exemplet visar att en revolutionär väg också är framkomlig, även i lejonets egen kula – den borgerliga parlamentarismen.

En tanke på “Ett starkt kommunistiskt parti betyder en svag regering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.