Andra omgången i det grekiska valet idag

UTRIKES I maj gick grekerna till valurnorna för att välja ett nytt parlament. Inget parti fick dock egen majoritet, utan en andra valomgång hålls istället idag, under andra regler. Enligt opinionsundersökningarna ser högern ut att vinna en säker seger och kommunisterna behåller sina framgångar sedan i maj.

I maj gjorde man en sak annorlunda jämfört med tidigare – det största partiet fick inte 50 extra mandat. Det ledde till att inget parti fick en egen majoritet och en ny omgång behövde hållas, denna gång med en extra tilldelning av mandat. Dessa mandat tas i praktiken från de andra partierna, vilket gör att valresultateten aldrig kommer att spegla mandatfördelningen i riksdagen.

I den första valomgången blev högerpartiet Ny Demokrati det största partiet med lite över 40 procent av rösterna. Dessa ser de ut att kunna behålla i den andra valomgången, medan det reformistiska Syriza istället ser ut att tappa mark, främst till det socialdemokratiska partiet Pasok. Detta enligt de opinionsundersökningar som gjorts sedan valet i maj.

Det grekiska kommunistpartiet KKE gjorde ett bra val i maj och kunde öka antalet röster med nästan två procent till över sju procent av rösterna, samtidigt som man hade en skarp och radikal valkampanj som inte kompromissade. Partiets ordförande förklarade bland annat att ett starkt kommunistparti betyder en svag regering. Inför valets andra omgång ser det ut som att partiet behåller sina vinster och eventuellt ökar dem – i de fyra sista undersökningarna har de fått ett högre stöd än vid den första valomgången.

Även om partiet behåller varenda röst kommer man dock att få färre mandat, eftersom en del av dessa omfördelas till det största partiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.