Asien drabbat av extrem rekordvärme

KLIMAT Just nu pågår en extrem värmebölja i Asien. I Peking har det uppmätts temperaturer på över 41 grader – ett rekord sedan mätningarna påbörjades, och myndigheterna har utfärdat varningar för att visats utomhus. Hela norra Kina är drabbat, och i torsdags gjordes rekordnoteringar vid 16 andra väderstationer i kinesiska provinser.

Kina är inte ensamt i värmekrisen, stora delar av Asien lider av extrema temperaturer. I norra Indien 46 grader noterats på sina håll, något som resulterat i överbelastade sjukhus i bland annat delstaterna Uttar Pradesh och Bihar. Temperaturerna har genomgående varit högre än normalt, rapporterar Indiens meteorologiska myndigheter, även om det är vanligt att det blir mycket varmt i de norra delarna av Indien under sommaren.

I Vietnam har myndigheterna släckt gatlyktor och ransonerat elektriciteten eftersom behovet av luftkonditionering hotade att överbelasta elnätet. Och visst ger luftkonditioneringen kyla, men klimatanläggningarna är i sig ett problem. De slukar energi och orsakar förstås utsläpp av växthusgaser som ökar värmen ännu mer.  Både Indien och Kina kör sina kolkraftverk, och bygger dessutom nya sådana, för att kunna vara säkra på att det finns reserver när efterfrågan på energi ökar i värmens spår.

Tillsammans med extremvärmen kommer nu också skyfall med översvämningar som följd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.