Rekordvarmt i världshaven – en ond spiral för klimatpåverkan

KLIMAT I världens hav ökar temperaturen – i april  var genomsnittstemperaturen 21,1 grader i världshavens ytvatten, det högsta värdet sedan mätningarna började för 40 år sedan. Och temperaturen har hållit sig på högstanivåer, även om den sjunkit från toppnoteringarna i förra månaden.

En möjlig orsak är att El Niño-fenomenet är på gång i det tropiska Stilla havet.  Men det finns också flera varma områden på annat håll i haven, som inte alls passar in i ett El Niño-mönster. Gabe Vecchi, klimatforskare vid Princeton University, menar att det vi ser är ett ovanligt mönster och en extrem händelse som vi behöver ta på allvar. Riktigt vilka mekanismer som i grunden orsakar värmeböljan i havet vet man inte – men en sak är i alla fall säker: växthusgaserna som människan släpper ut har en hand med i spelet. Nya värmerekord är därför att vänta.

Haven tar upp mer än 90 procent av den extra värme som orsakas av klimatförändringarna, och det leder till att medeltemperaturen har stigit de senaste årtiondena. Det betyder problem: varmt havsvatten ökar risken för marina värmeböljor och fiskdöd i vissa delar av världen. Och varmare vatten tar mer plats, något som höjer havsnivån utöver det som åstadkoms av smältande glaciärer. Extrema väderfenomen som stormar, orkaner och kraftiga regnväder ökar också, med tillhörande översvämningar, och naturligtvis är ett varmare hav är dessutom sämre på att absorbera värmande växthusgaser.

Alltså väntar en ond spiral i en profitdriven samhällsekonomi som gör att meningsfulla klimatåtgärder lyser med sin frånvaro…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.