KKE höll massmöte i Thessaloniki

UTRIKES Inför det grekiska valet 21 maj hölls i måndags ett stort möte i Thessaloniki, Greklands andra stad.  Från förmöten på flera olika platser i staden tågade man till Vita Tornet som är Thessalonikis symbol, där mötet hölls.  Undertecknad var på plats och kan rapportera om en massiv uppslutning, större än vid valet 2019, och mest unga människor med röda fanor och banderoller. Huvudparollerna var Bara folket kan rädda folket med ett starkt KKE, Deras vinster eller våra liv och Hoppet finns här, med ett starkt KKE.

Ett anförande som rev ned jubel var den före detta parlamentsledamoten för SYRIZA, Asimina Xiritiri som beslutat sig för att gå över till KKE när hon sett SYRIZA:s populistiska politik inom ramen för systemet.

Bland många andra som talade var KKE:s generalsekreterare Dimitris Koutsoumbas, som hoppades på många röda röster från Thessalonikis arbetarstadsdelar. Han var optimistisk och menade att valet på söndag kommer att leda till  flera tusentals röster på KKE och flera riksdagsledamöter.

Koutsoumbas påpekade i sitt tal att allt fler människor ser hur olika skeenden hänger ihop, och börjar tro på sin egen förmåga att förändra verkligheten – man vill inte längre bara välja det mindre onda bland de alternativ man erbjuds av politikerna. Inte minst har den fruktansvärda tågolyckan i Tempe öppnat människors ögon, menade han. Det handlar om kapitalisternas vinster eller det arbetande folkets liv, något som hundratusentals människor förstått efter de stora mobiliseringarna i samband med olyckan.

Mot kapitalet, sa Koutsoumbas, står ”alla vi som pratar om ett bättre liv, om ett fast jobb, om en femdagarsvecka, en 7-timmarsdag, om moderna skolor, och om grönytor för oss och våra barn, om att bygga välkomnande städer för människorna med ett garanterat hem för varje familj, utan dyra hyror; vi som pratar om allt det vi drömmer om, som vi kan erövra, som vi förtjänar och har rätt till” och avslutade med att en röst på KKE framför allt är en röst av hopp och optimism för att stärka kampen för ett bättre liv!

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.