Kommunisterna går framåt i de grekiska studentvalen

UTRIKES Överlägset störst i de grekiska studentvalen är kommunisterna. Förra året vann de 34 procent av rösterna och i år har de ökat sin andel av rösterna till över 35 procent. I absoluta tal innebär det en ökning av antalet röster med flera tusen.

Den kommunistiska studentrörelsen är inte officiellt en del av varken de grekiska ungkommunisterna KNE eller partiet KKE, utan en front. Denna front, som går under namnet Panspoudastiki Kinisi Synergasias (PSK), är den front som kommunisterna ställer upp under på universiteten och högskolorna. På svenska betyder det ungefär Alla studenters samarbetsrörelse.

Igår kunde alltså segern firas på den Tekniska högskolan, Polytechnio, i Aten, när PSK vann studentvalet. Polytechnio är historisk mark: år 1973 ockuperades högskolan av studenterna i protest mot militärjuntan. Radioutsändningen från Polytechnio får fortfarande varje revolutionär att känna historiens vingslag: Här är Polytechnio, här är Polytechnio! Greklands folk, Polytechnio är fanbäraren i vår kamp och er kamp, vår gemensamma kamp mot diktaturen och för demokrati! Militären stormade högskolan, och 24 människor dog för friheten.

Det var därför en passande plats, där kommunisterna samlades med facklor och fanor efter sin jordskredsseger i de grekiska studentvalen. Med sin slogan ”Floden vänder inte tillbaka, Panspoudastika KS den största kraften igen”  lovade studenterna att under de dagar som återstår till det grekiska riksdagsvalet ge all sin kraft till valkampanjen, så att dagens budskap från ungdomen uttrycks ännu mer kraftfullt!

Överlägset bäst resultat fick kommunisterna vid Internationella hellenistiska universitetet i Thessaloniki, där de fick över 80 procent av rösterna. Även vid Pireus universitet och vid Västra Attikas universitet där man fick över 45 respektive 49 procent av rösterna.

Resultatet är det bästa någonsin för kommunisterna och ett befästande av förra årets framgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.