Kungliga tider

KRÖNIKA Här följer ett utdrag ur boken ”Är de kloka de där svenskarna?” av vår krönikör Panos. Det är kanske läge att fundera över den svenska monarkin i ljuset av den engelska kungen Charles kröning, menar Panos och presenterar denna gång ett kungligt avsnitt ur boken som krönika.

”Jag blev överväldigad av mina egna tankar innan han svarade. Jag kommer aldrig att förstå denna absurda kompromiss, tänkte jag. Ett land som skryter med att socialismen närmar sig, att det har den bästa demokratin i världen, och det landet har en kung. På varje socialdemokratisk partikongress kommer frågan upp om att avskaffa monarkin. Vid varje kongress avvisar Palme förslaget, eftersom kungen är älskad av folket och det inte är rätt tid eftersom en mängd andra frågor prioriteras. Men att den ”socialistiska” kungen ska ha så många privilegier är absurt.

Kungen av Sverige, kungen i landet som anses vara en ”modell”, har privilegier och fördelar förutom att monarkin kostar miljontals kronor per år, plus alla resor och bröllopsutgifterna för kungabarnen, med hundratals hedervärda gäster. Privilegierna tilldelades kungarna efter 1544 och handlar om jakt, vatten, berg, mynt och skogar. Kungen har egna jaktmarker och fiskevatten och naturligtvis gäller inte allemansrätten på de privata ägorna som hör till hans elva palats. Han bestämmer också hur hans bild ska se ut på de svenska mynten. Och han är statschef och konstitutionens första representant. Han har bara en dekorativ roll, säger de som inte har något emot att ha en kung och betala för honom. Dessutom har de kul när de läser om hans äventyr och bus när han halvfull besöker strippklubbar och barer.

Monarkins avskaffande finns inskrivet i stadgarna hos socialdemokraterna, vänsterpartiet och liberalernas ungdomsförbund. Men det anses vara en fråga av lågt politiskt värde och man rör inte upp stämningen med den. Det faktum att det betyder att man accepterar att vara en dörrmatta och att man drabbas av en medeltida, parasitisk och odemokratisk institution stör dem inte”.

Panos Alepliotis

En tanke på “Kungliga tider

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.