Läsetips inför sommaren

KULTUR Alla vet ju att kommunister tillhör vad som i finare sammanhang brukar kallas ”den bildade allmänheten”. Och nu närmar sig semestertiderna, och det kan förstås bli en del lata och bildande dagar i skuggan. Kanske dags för lite kunskapsanrikande läsning – eller, för den vars hjärna redan är överfull, läsning som ger lite vila och verklighetsflykt? Riktpunkt bjuder på ett par bildande förslag nedan, men verklighetsflykten får anstå till nästa gång. ”Läsetips inför sommaren” kommer nämligen att publiceras under några veckor framöver. Du som Riktpunktsläsare är välkommen med dina egna läsefrukter!

Spännande med Lena Einhorn

För den nördiga person som alltid undrat hur det står till med sanningshalten i Gamla Testamentets berättelser rekommenderas Lena Einhorns Vad hände på vägen till Jerusalem? Här benas det ut om alla berättelser om patriarkerna och uttåget ur Egypten egentligen är ett påhitt av den ambitiöse kungen Josia på 600-talet, eller om det är dagsens sanning, eller möjligen något mittemellan. Och vilka kan det vara som så småningom blev invånare i Judas och Israels kungadömen? Och trodde de egentligen bara på en enda gud allihop, eller hade deras gud en skara runt sig och rentav en fru?

Boken är skriven som en spännande deckare och för undertecknad blev det en förstörd arbetsdag och en sen natt innan den var läst – men vilken läsning! Och slutsatsen skriver man direkt under på, eftersom det är så väl underbyggt vetenskapligt, så noggrant gjort och så utan egen agenda. Den enda nackdelen är att författaren inte håller sig till den röda tråden – utvikningar och avvikelser gör det nödvändigt att bläddra tillbaka och att tänka igenom hela evidenskedjor emellanåt.

Kilskriftstavlornas människor

Efter att man läst denna bok är det lätt hänt att snöa in på uråldriga civilisationer i Mellanöstern. För den som läser engelska finns en fantastisk bok som heter Weavers, scribes and kings av Amanda Podany. Den berättar med utgångspunkt från bevarade texter i kilskrift på lertavlor om människornas liv i Mesopotamien och omgivningar, från 3000 BCE till just före Alexander den stores erövringståg. Författaren har begränsat sig till just kilskriftskällor, så vissa civilisationer som ligger i randen av området utelämnas, men man får förstå att materialet är gigantiskt redan som det är.

Ja, det blir en hel del om krig och kungar och imperier – men boken hittar också de vanliga människorna och deras arrenderade åkerlappar, arvstvister och elände, och den sätter fokus på kvinnorna i alla samhällsklasser. Tragiska livsöden, som kvinnan som måste sälja sina små bebisar till adoption i svälttid växlar med spännande resor som företogs av handlare och deras slavar (jodå, de kunde få så pass stor frihet). Men för en marxist är det avgjort mest intressanta hur det asiatiska produktionssättet tonar fram och är lite för exotiskt för författaren som inte gör någon djupare analys av det.

Nackdelen med boken är att den är så otroligt informationstät – i kapitel tre har man redan glömt vad som stod i kapitel ett. Förmodligen kräver den flera läsningar eller att man helt enkelt struntar i att man har glömt…

 

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.