Turkiet väljer president på söndag

UTRIKES Under söndagen kommer Turkiets befolkning att gå till val i den andra omgången i landets presidentval. Mot den sittande presidenten Erdogan står utmanaren Kilicdaroglu. Trots att det är jämnt mellan kandidaterna verkar det som om en vinst för Erdogan är mer sannolik.

I den första omgången i presidentvalet var Erdogan en halv procent från att få en egen majoritet och därmed undvika en andra valomgång. Kilicdaroglu fick nöja sig med 44 procent. De resterande rösterna gick till den högerextrema politikerna Sinan Ogan, som också uttalat sitt stöd för Erdogan inför den sista omgången. Om ingenting annat förändras skulle Ogans röster gott och väl räcka för att Erdogan ska få en majoritet. Också opinionsundersökningar talar för att Erdogan kommer gå segrande ur valet.

När kandidaterna ligger så pass nära varandra har också kampen mellan dem hårdnat och den socialdemokratiska Kilicdaroglu har skärpt tonen rejält mot migranter och flyktingar i landet i ett försök att locka till sig konservativa väljare.

Bakom båda kandidaterna står en uppsjö partier som mer eller mindre polariserats i en höger och en vänster. De flesta högerpartierna stödjer Erdogan medan en lång rad vänsterpartier, däribland Turkiets Kommunistiska Parti (TKP) valt att ge ett kritiskt stöd till Kilicdaroglu. Trots sin uppmaning att rösta bort Erdogan riktar de skarp kritik mot båda kandidaterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.