Skolbarn mår allt sämre

INRIKES Folkhälsomyndigheten har sedan 1985 genomfört studien Skolbarns hälsovanor tio gånger. Den senaste undersökningen, som gäller åren 2021/22, visar att skolbarnen mår allt sämre och är alltmer stressade.

Knappt 10 procent av alla 15-åringar i skolan tycker mycket bra om den och det är en tendens som sjunker med åldrarna – ju äldre eleverna är, desto mindre tycker de om skolan. Färre elever upplever också att de har stöd av sina klasskamrater och sina lärare och den upplevda skolstressen är högre än den någonsin varit sedan 1985. Dessutom är fler elever än någonsin mobbade.

Som om inte den negativa utvecklingen inom skolan var nog så försämras också ungdomarnas matvanor och andelen som varit berusade någon gång bland 15-åringar ökar för första gången sedan mitten av 90-talet.

Det är tydligt att ungdomarna mår allt sämre och det är inte svårt att dra paralleller till det allt hårdare samhällsklimatet. En hög arbetslöshet leder till konkurrens om jobben samtidigt som välfärden urholkas leder till att framtidsutsikterna urholkas. Motsättningar mellan de stora kapitalistiska makterna drar också mörka moln över horisonten och risken att behöva dra ut i krig ökar varje dag för ungdomarna. 

Ungdomens mående är intimt sammankopplat med kapitalismen och hur den utvecklas och ett förverkligande av all ungdomens potential blir möjlig först under socialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.