Ännu mer militärt stöd till Ukraina

INRIKES Regeringen beslutade under fredagen om ytterligare stöd till Ukraina. Denna gång tar det formen av stöd till fonder som drivs av USA respektive Storbritannien, samt att träna ukrainska piloter att flyga JAS 39 Gripen.

Riktpunkt rapporterade tidigare i veckan om hur Sverige har bidragit med ytterligare luftförsvar till Ukraina, inom ramen för det brittisk-ledda samarbetet Joint Expeditionary Force. Detta stöd hade ett värde av 1,25 miljarder kronor. Det som man nu beslutat om är värt 230 miljoner kronor. Därmed uppgår det svenska militära stödet till Ukraina till över 17 miljarder kronor.

De 230 miljoner som nu går till Ukraina tar vägen via två fonder. Den ena är den brittiska fonden International Fund for Ukraine och den andra är Natos stödfond för Ukraina. Till den första skickar regeringen 140 miljoner och till den senare 90 miljoner kronor.

Utöver pengar kommer också Sverige att börja utbilda ukrainska piloter i att hantera JAS 39 Gripen. Enligt regeringen vill man ge Ukraina möjlighet att operativt utvärdera flygplanet.

2 tankar på “Ännu mer militärt stöd till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.