Journalister ser till ukrainska soldater tar bort nazisymboler 

UTRIKES Journalister i krigets Ukraina ber ukrainska soldater om att ta bort de nazistiska symbolerna från sina uniformer och krigsmaterial, rapporterar New York Times och bagatelliserar därmed den starka nationalismen i Ukraina. 

Enligt den svenska militärens uniformskod, och sannolikt även andra nationers militär, som den ukrainska militären, ska alla soldater bära en enhetlig uniform. Politiska symboler är inte tillåtna ska avlägsnas av befäl. 

Det har varit så frekvent förekommande att många av de ukrainska soldaterna har nazistiska symboler på uniformerna, symboler som representerar död och förintelse och skräck, att det inte längre kan ses som rysk propaganda. Inte heller kan man förstå det på annat sätt än att de som bär dessa symboler har en nazistisk ideologi. Och vad mera är; det är den svenska staten som beväpnar och tränar dessa nazister med svenska vapen och svensk militär. 

Givetvis har inte alla ukrainska soldater nazistiska symboler på sina uniformer. De är inte ens nazister. Men det är många nog som har det och det är ingen bagatell som man ska sopa under mattan, utan det ska lyftas fram. Media gör enbart Putin en tjänst när de förminskar nazismen i Ukraina och inte uppmärksamma detta. Eller är media i väst rädda för sanningen? Nationalismen är stark såväl i Ryssland som i Ukraina. CIA stöttade och utnyttjade nazistiska organisationer i Ukraina (och i andra sovjetiska republiker, t ex Rysslands) under Sovjetunionens tid för att nationalisterna skulle resa sig och krossa socialismen. Och det här samarbetet har fortsatt efter kontrarevolutionen i Sovjetunionen.  

Men media i väst tonar alltså ner nazismen i Ukraina. De tummar på sanningen. Och de rent av hyllar den starka nationalismen som finns i Ukraina. De som har varit kritiska har ansetts var putinkramare eller talesmän för Kreml, en propaganda som har tystat kritikerna. För vem vill bli anklagad för att gå Kremls ärenden? 

Detta ha gjort att kriget bara fortsätter och hundratusentals människor har dött i kriget. ,NATO och EU som är ansvariga för den här propagandan tystar på det här sättet effektivt kritikerna och propagerar för att krig är fred, där människor som är för fred nu är för krig. 

Den mediagranskande organisationen Fair (Fairness and Aaccuracy in reporting) säger, där de citerar Times (tyvärr betalvägg):

 • Även judiska och antihatgrupper som traditionellt har uppmärksammat de nazistiska symbolerna har i stort sett tystnat. Dessa ledare har oroat sig för att ses om att de omfamnar den ryska propagandan. 

Att Putin påstår att Ryssland invaderade Ukraina på grund av att Ryssland skulle avnazifiera Ukraina är struntprat. Det eftersom den ryska regimen är lika nationalistisk och konservativ som vad den ukrainska regimen är. Rysslands invasion handlar om imperialism och inget annat. 

 

Kerstin Stigsson 

4 tankar på “Journalister ser till ukrainska soldater tar bort nazisymboler 

 1. Jag ser inget bra alternativ till Putin i dagsläget , Och det naturligtvis för att Putin ( och låt oss inte glömma KGB och FSB ) har kvävt all opposition. Vilket måste förändras .

  Den situation som Putin har försatt Ukraina och Ryssland i är under all kritik , det är förfärligt , men låt oss inte glömma VILKA det var som satte Putin på president posten , det var gamla KGB , framför allt Jeltsin och KGB men även Europa och Norden släppte fram honom , för att 1. Han var känd . 2. Han älskar Ryssland . Om Ryssland skulle hamna i ett inbördes krig , så skulle det vara långt värre än till och med kriget i Ukraina , där vi kan ” se fram emot ” en minst tioårig konflikt , för Rysslands ekonomi håller , men Putin MÅSTE göra som KGB och FSB vill de är drivna av Alexander Dugins vision för Novorossia och där är Putin som nu klamrar sig fast vid makten en sprattelgubbe , han är ledd av KGB och kan inte göra något annat om han inte får stöd utifrån ,vi får hoppas han har vett att inleda diplomatiska förbindelser med Israel och är Israel dumma nog att ignorera ett diplomatiskt utspel från Ryssland , för att Nethanya är säker på att kunna genomdriva sitt krig emot hela Mellanöstern , dvs Iran , Libanon ( Irans proxys ) Syrien och Irak, så är det inte alls säkert att US kommer att backa upp honom , det är illa. Det bästa sättet är om det går att övertyga Nethanya att fortsätta sitt krig mot Hamas och fullständigt ignorera Iran , och övertyga Ryssland att dra sig ur Ukraina med de landvinningar som gjorts i behåll , och arbeta för att Ukraina ska kapitulera, och sedan övertyga Ryssland att få den nuvarande regimen i Iran avsatt , för det är vad det iranska folket vill , BRIC har sanktionerat Israel , so what, det är inga major Ekonomiska aktörer i Israel någon av dem, det är fullständigt ointressant utspel , men vi MÅSTE få slut på båda konflikterna med det snaraste och det kan vi bara få om Ryssland involveras i samtalet om sin och Ukrainas framtid och om Israels framtid. Putin har stor konstituell makt , det kan även väst utnyttja

 2. Citat – ”Att Putin påstår att Ryssland invaderade Ukraina på grund av att Ryssland skulle avnazifiera Ukraina är struntprat. Det eftersom den ryska regimen är lika nationalistisk och konservativ som vad den ukrainska regimen är.”
  Det är till att slänga omkring ideologiska begrepp lite hur som helst.

  1. Ulf Sandeberg
   Så du menar att den ryska regimen inte är lika nationalistisk och konservativ som vad den ukrainska regimen är? Så vilken ideologi tillhör den ryska regimen? Är den liberal eller rent av socialdemokratisk?

 3. Så härligt att kunna läsa en artikel som inte bygger på vilken sida man tillhör utan ren fakta så mycket det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.