Sverige bidrar med ytterligare luftförsvar till Ukraina

INRIKES Vid ett möte med försvarsministrarna som deltar i Joint Expeditionary Force beslutades om ett ytterligare stödpaket till Ukraina, med ett värde av 1,25 miljarder kronor. 

Tillsammans med tio andra försvarsministrar beslutade Pål Jonson att skicka ytterligare stöd till Ukraina. Denna gång uppgår stödet till 1,25 miljarder kronor och kommer från Internationella fonden för Ukraina, som upprättats av Storbritannien och som samlar pengar för att kunna stödja Ukraina.

Joint Expeditionary Force grundades av Storbritannien 2011 och sex år senare anslöt sig Sverige. Syftet är att kunna upprätthålla en snabbinsatsstyrka som med kort varsel kan sättas in. Utöver Sverige och Storbritannien är de övriga nordiska och baltiska länderna, samt Nederländerna, medlemmar.

Sedan tidigare har Sverige varit en av de ivrigaste understödjarna av den ukrainska sidan och man har sammanlagt skickat stöd för nästan 17 miljarder kronor, vilket är mer per capita än vad både USA och Tyskland skickat.

Samma dag som de ryska soldaterna gick in i Ukraina fördömde de svenska kommunisterna invasionen och belyste krigets imperialistiska karaktär. Kommunisterna har uttalat ett lika stort avståndstagande mot den ukrainska sidan och fördömt allt stöd till Ukraina. För detta vandaliserades partiets kontor i Malmö.

En tanke på “Sverige bidrar med ytterligare luftförsvar till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.