Karolinska sjukhuset varslar 450 anställda – facket kritiska

INRIKES Sedan början av året har Karolinska sjukhuset gått med ungefär 400 miljoner kronor i underskott, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Därför varslar man nu 450 anställda med administrativa funktioner. Fackförbundet Vision riktar kritik mot varslet och menar att det lägger en ökad börda på den vårdande personalen.

I pressmeddelandet menar sjukhuset att man i möjligaste mån försöker underlätta administrationen och automatisera så mycket som möjligt, bland annat genom en digitaliserad kassa och ett förenklat journalsystem. Samtidigt driver inflationen sjukhusets pensionskostnader i höjden, menar man. Detta ska göra så att man istället kan fokusera på den vårdande personalen, som än så länge får arbeta kvar.

Fackförbundet Vision riktar kritik mot varslet, som man menar belastar den vårdande personalen med ytterligare administrativa uppgifter. Fackförbundet kallar beslutet ”ogenomtänkt” och förväntar sig att sjukhuset gör en konsekvensanalys men en vilja att kämpa för de anställda som nu förlorar sina jobb finns inte.

Tidigare har Karolinska varslat 600 anställda för att spara pengar. Detta skedde mitt under pandemin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.