Brittiska lärare hotar med strejk

FACKLIGT De brittiska lärarfacken vägrade att gå med på löneökningar på lite över fyra procent för sina medlemmar och sedan dess har regeringen förhalat frågan om lärarnas löner. Nu hotar fackföreningarna att gå ut i strejk under sommaren om inte regeringen agerar.

Efter att lärarfacken vägrat den fyra procentiga löneökningen satte en kommitté kallad School Teachers’ Review Body ihop en utredning, där de föreslog en ökning på mer än sex procent istället. Denna utredning har dock inte publicerats, utan siffrorna har ändå läckt. Nu kräver fackföreningarna att utredningen ska publiceras och hotar med strejk om den inte kommer fram och man kallar regeringens undanhållande av rapporten extremt respektlöst.

Antalet lediga jobb i de brittiska skolorna har de senaste två åren fördubblats och många lärare lämnar yrket, varför också en förbättring av förhållande är extra viktig.

En sommarstrejk i den svenska skolan vore tämligen verkningslös, eftersom eleverna har sommarlov. I Storbritannien har dock skolan tre terminer och eleverna går i skolan fram till slutet av juli.

Fackföreningarna planerar även stridsåtgärder för hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.