Kärnvapenhotet större i världen

UTRIKES I Sipris årsbok (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut) ges en dyster bild av kärnvapenläget i världen, trots att antalet vapen minskat något. Ryssland och USA tillsammans innehar nästan 90 procent av alla existerande kärnvapen. Storleken på deas innehav har varit ganska stabilt under 2022, men transparensen i båda länderna har minskat som en följd av kriget i Ukraina.

Kina har ökat sin arsenal under året, och även flera andra kärnvapenländer rör sig åt samma håll. Miljarder satsas också på modernisering av befintliga vapen, och de fem erkända kärnvapenstaterna (Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA) i icke-spridningsavtalet verkar alla röra sig bort från överenskommelsen om nedrustning av kärnvapen.

– Vi håller på att hamna i en av de farligaste perioderna i mänsklighetens historia, säger kärnvapenexperten Hans M Kristensen. Det är av avgörande betydelse att världens regeringar finner sätt att samarbeta för att lugna geopolitiska spänningar, sakta ned kapprustningen och hantera de allt värre konsekvenserna av miljöförstörelse och hungersnöd i världen.

Man kan alltså konstatera att Sipris rapport tydligt visar en trend till ökad kärnvapenrustning  i flera kärnvapenländer, bibehållen arsenal i andra, samtidigt som flera länder moderniserar sina vapen och håller dem insatsberedda  – och det presenteras som så på deras hemsida. Naturligtvis presenteras även kriget i Ukraina som en riskfaktor för för både rustning och kärnvapenkrig.  Nyhetsrapporteringen i SVT förskjuter däremot tyngdpunkten försiktigt men tydligt mot den ryska krigsinsatsen, vilket i sig är en del av propagandamanövrer för att få människor att acceptera både medlemskap i Nato och västvärldens rustning.

Sedan är det naturligtvis så att inga rapporter och välmenande förhoppningar från människor på forskningsinstitut kan åstadkomma någon förändring av krig och krigsrisk. Det kan bara socialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.