Fästingburna sjukdomen TBE ökar

INRIKES, MILJÖ Den farliga fästingburna sjukdomen TBE ökar i Sverige och förra året förekom fall i elva nya kommuner som tidigare varit förskonade. I år är det brist på vaccin.

Sjukdomen orsakas av ett virus och kan leda till inflammation i hjärnan. Spridningen ökar i Sverige, konstaterar Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Efter att ha hållit sig i östra delen av landet kommer nu fler fästingar och med den fästingsjukdomen också till västra och norra Sverige. Ännu ett resultat av de klimatförändringar som sätter jordens ekosystem ur balans…

Nu är det dessutom brist på vaccinet och i flera kommuner och regioner får man ingen tid för vaccinering. Lagret börjar fyllas på först i månadsskiftet juli/augusti. Vad det beror på rapporterar inte media – det framstår som en naturlag att det helt enkelt inte finns tillräckligt.

Eftersom det inte är en ny sjukdom, eftersom man visste att den sprider sig och eftersom vaccinet är väl beprövat får man väl anta att vaccinproducenterna hade mer lukrativa projekt på gång. Kanske tänkte de att det inte spelar så stor roll om arbetarklassen inte kommer ut i naturen under industrisemestern? Och ungarna kan ju leka på asfalterade parkeringar, gubevars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.