Idag träder den nya anti-terroristlagen i kraft i Sverige

INRIKES Från och med idag gäller den nya anti-terroristlagen i Sverige. Det är nu straffbart att främja, stärka eller understödja en terroristorganisation  – vilket är en vag skrivning som kan innebära både att laga mat, passa barn eller ansvara för transporter. Eller att ge pengar till en organisation. Lagen har fått åtskilligt med kritik och lagrådet kritiserade lagförslaget som alltför långtgående  Ändå antogs lagen 3 maj av riksdagen, och idag träder den alltså i kraft.

Lagen är som klippt och skuren för att Turkiets regering ska godkänna Sveriges inträde i Nato, och nu är krisgmånglarna optimistiska, Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tror att lagen kan slå mot PKK-anhängare i landet. I en intervju säger han såhär: – ”Jag kan konstatera att i den överenskommelse vi ingick med Finland och Turkiet förra sommaren är bekämpningen av terrorism en viktig del.[] Nu fullföljer vi det enligt plan.” Magdalena Andersson tycker inte att Turkiet kan ha skäl att vänta längre med att godkänna Sveriges inträde i Nato. Och Natochefen Stoltenberg tror att Sverige kan komma med lagom i tid till toppmötet i Vilnius i juli.

Men det räcker förstås inte med en lag – Sverige måste visa att den efterlevs med nit och iver. I tisdags kritiserade Turkiet på nytt svenska myndigheter för att vara eftergivna mot PKK. ”Det är helt oacceptabelt att PKK-terrorister fortsätter härja fritt i Sverige”, skrev Fahrettin Altun, Erdogans kommunikationschef, på Twitter. 

Och hur härjar då dessa terrorister? Jo, Rojavakommitteerna har i en protestaktion i tisdags projicerat PKK:s flagga på riksdagshuset, och dessutom en terroristiskt anstucken text där det står ”RIP Yttrandefriheten”. De hade också mage att kräva frihet för fängslade PKK-ledaren Öcalan.

Om detta är definitionen på terroristiskt härjande som måste stoppas så finns det ingen som helst garanti för yttandefrihet längre, det kan man utan vidare hålla med Rojavakommittéerna om. Istället väntar en tid av statlig terrorism, hot, utvisningar och militär upptrappning i Natos hägn. Härliga tider.

2 tankar på “Idag träder den nya anti-terroristlagen i kraft i Sverige

  1. Sverige verkställer nu Erdogans upprorsbekämpande politik inom sitt område. Detta är priset för att bli medlem i Nato. Sverige verkställer nu Erdogans upprorsbekämpande politik inom sitt område. Detta är priset för att bli medlem i Nato. Det måste finnas en stark och tydlig utmaning mot berättelsen om att PKK är ”terrorist”; den bedömningen är politiskt motiverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.