Nu är det Allvarstid säger Försvarsberedningen. Månne det?

INRIKES Nu slår politikerna på den stora Nato-trumman och använder all retorik de kan komma över. Försvarsberedningen – som tillsattes i december 2022 och består av politiker från alla riksdagspartier – presenterar idag en ny säkerhetspolitisk bedömning i en rapport med titeln Allvarstid.

Titeln har hämtats från beredskapsåren under andra världskriget. Vad ska vi tänka, bara av ordvalet: att Putin är den nye Hitler och Nato de nya västallierade i kamp mot ondskan? Man kan inte låta bli att tänka att utredarna och beredarna måste vara förhoppningsfulla om att all grotesk propagande som likställer Sovjet med Nazityskland har gått hem, så att den röriga liknelsen kan sväljas med lite socker.

Och om vi går vidare till Försvarsberedningens uppdrag blir det ju ännu tydligare: den ska lägga grunden för integrationen i Nato, riksdagens femåriga försvarsbeslut och försvarets pengaram. Man utesluter inte att Ryssland attackerar Sverige, inklusive med kärnvapen. Och skulle det inte komma därhän, så finns ju andra militära maktmedel och hot, skriver man.

– Det är allvarstid. Det pågår ett krig i Europa, vi har att hantera ett nationalistiskt, imperialistiskt och rustat Ryssland, säger Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M).

Beredningen pekar på risken att kriget i Ukraina blir långvarigt och kan eskalera, och då kan andra stater angripas. Och Peter Hultqvist (S) tror att Ryssland kommer att vara ett hot mot oss under decennier. Här väntar allt man kan tänka sig: från desinformation till terrorism och hot mot kritisk infrastruktur.

En förstummande analys

Tongångarna vid rapportens överlämnande til försvarsministern var alarmistiska, ytliga, totalt fixerade vid att tillhöra den goda västsidan – från en i hot- och krigsfrågan enig beredning. Man konstaterade att världsordningen som etablerades efter andra världskrigets slut och senare efter kalla krigets slut nu är satt under press. 

Analysen djupnade ytterligare och är lika förstummande som fördummande: det är nämligen så, att flera stater försöker utmana internationella normer och delar av den regelbaserade världsordningen, och de drivande är Ryssland och Kina som vill ha flera olika maktcentra och värderingsgrunder i världen. Och de har minsann ambitionen att försvaga USA:s och övriga västvärldens ställning globalt.  Det vill de för att demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer ses som existentiella hot mot de egna nationerna och deras styrande elit. Det har inget med imperialistisk ekonomi, marknader och transportrutter att göra. De är ju bara onda, liksom.

Och så Nato som grädden på moset 

Och eftersom naturligtvis inget sägs om att hotet mot Sverige inte blir mindre om det samtidigt blir ett hot mot Nato, eller om att Nato faktiskt är den andra nationalistiska, imperialistiska och rustade alliansen som står bakom Ukraina vid fronten, och att ett medlemskap i Nato obevekligen ställer också Sverige där, så är ju slutsatsen inte helt oväntat att ett medlemskap är av nöden. Då kan Sverige förväntas fungera ordentligt som ett uppmarschområde för allierade mark-, sjö- och flygstridskrafter,  när ryssen får för sig att sluka oss jämte grannländerna, för att vi är alltså sådana goda demokratiska system som värnar om mänskliga rättigheter (goda människors rättigheter bara såklart).

V och Mp piper visserligen lite surt om Nato i Försvarsberedningens bakgrund, men rättar snällt in sig på korrekt sida i beredningen och agerar kritisk närvaro, vilket kanske lugnar de upprörda partimedlemmar som möjligen inte gått in i intellektuell förtvining.

Rapporten är en tydlig signal till Ryssland. Nu biter vi ifrån med skrivningar som är skarpare än någonsin, säger en av personerna som arbetat med rapporten till SVT . Såhär korkat kan det alltså bli. Ryssland lär inte bli så värst förbluffade efter Nato-övningar, bråk med Turkiet, och träning av ukrainska soldater i vänligen överlämnade vapensystem.

Ja, beredningen har känt att det var bråttom med att få till rapporten. Nu vill de att den också skickar signaler till totalförsvarets strukturer om att nu gäller det att ta tag i saker, säger en annan källa, dock anonym. Så får man tillfälle att småle även i de allvarsammaste och farligaste krigshetsande utspelen. Om den svenska hanteringen av pandemin är en beredskapsmåttstock lär vi ju få vara med om åtskilligt.

Slutrapporten kommer i april 2024, man kan knappt bärga sig.

 

Marina Weilguni

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.