Hammaren och skäran försvinner från Moderlandsmonumentet i Kiev

UTRIKES Under söndagen tog utraderingen av arbetarnas och folkets historia i Ukraina ett nytt steg. Då inledde man arbetet med att plocka ner hammaren och skäran från det stora Moderlandsmonumentet i Kiev, som restes till minne av de stupade sovjetiska soldaterna i Andra världskriget.

Utraderandet av det ukrainska folkets historia har pågått under flera år och har bland annat betytt att man bytt namn på gator och torg, men även en omfattande rivning av statyer och monument som uppfördes under Sovjettiden. Denna process eskalerade efter den imperialistiska invasionen och innebar bland annat ett förbud att döpa städer, gator och torg efter sovjetiska författare och vetenskapsmän. Man har också förbjudet tryck av böcker på ryska i Ukraina.

Nu har turen kommit till Moderlandsmonumentet, som ursprungligen uppfördes mellan 1979 och 1981. Hammaren och skäran plockas i skrivande stund bort och i dess ställe ska den ukrainska nationalsymbolen tryzub, som betyder treudd. 

Tidigare har man kapat av svärdet på monumentet, eftersom det var högre än katedralen i Kiev.

En tanke på “Hammaren och skäran försvinner från Moderlandsmonumentet i Kiev

  1. Tryzyb, inte så långt ifrån malteserkorset ändå, eller varför inte svastikan (svart i vit cirkel med rött ikring)?
    Marionetterna kunde ju också ha bestämt sig för ett plåtbeläte av Stephan Bandera, nu när de är I gott sällskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.