Ingen fabrik i Kvarnsveden 2024 – de arbetslösa får vänta flera år

INRIKES År 2021 stängde Stora Enso Kvarnsvedens pappersbruk i närheten av Borlänge i Dalarna. Beskedet kom som en chock i april och fem månader senare stängdes världens största pappersmaskin för magasinspapper. Runt 250 anställda miste jobbet, och av dem är fortfarande 100 utan arbete idag.

Hos de arbetslösa steg hoppet när batteritillverkaren Northvolt meddelade att man skulle starta verksamhet från slutet av 2024. Upp till tusen arbetstillfällen skulle det bli. Men nu har Northvolts start i Borlänge skjutits upp till 2026-2027, även om man fortfarande pratar om de tusen jobben. 

Northvolt har bestämt sig för att satsa på fabriken de har i Tyskland istället, eftersom man anser att Kavrsnveden inte skulle klara tillräcklig stor produktionsvolym för att tillverka battericeller, och att investeringen skulle bli för stor. Därför ska man i Kvarnsveden istället producera så kallat aktivt material (anoder, katoder och elektrolyt) som sedan ska levereras till Tysklandsfabriken.

Frågan är om de arbetslösa i Borlängetrakten kan lita på de löftena – kanske är det bara prat den här gången också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.