Livsfarliga antibiotikaresistenta bakterier sprids i Ukraina

UTRIKES Det imperialistiska kriget i Ukraina drabbar befolkningen hårt, och har potential för att sprida förödelse också i resten av Europa. Nu rapporteras att antibiotikaresistenta bakterier sprids på ukrainska sjukhus. Forskare från bland annat Sverige har analyserat hur motståndskraftiga bakterier från patienter på ukrainska sjukhus var mot antibiotika.

Proverna som analyserades kom från vuxna som vårdades för krigsskador och från nyfödda barn med lunginflammation. Flera av bakterierna var resistenta mot bredspektrumantibiotika som i vanliga fall är effektiva mot många typer av bakterier, men de var också motståndskraftiga mot nya sorters antibiotika som ännu inte finns på marknaden.

Kristian Riesbeck, professor i klinisk bakteriologi vid Lunds universitet, menar att fynden är skrämmande, och värre än forskarna förväntade sig Det som oroar mest är att sex procent av bakterierna var resistenta mot alla testade antibiotika. Det har man förut bara haft uppgifter om från Kina, och det har då gällt enstaka fall. Att få in dessa bakterier i blodbanan är livsfarligt – ingen behandling finns då att tillgå.

Patienterna var inte smittade när de lades in. De har fått infektionen på de överbelagda sjukhusen, där det saknas möjlighet att isolera eller stänga avdelningar där farliga bakterier kommit in. Det är också svårt att hålla hygienrutinerna.

Risken finns att bakterierna tar sig ut i samhället, exempelvis med besökare. De kan då bli ett hot också mot resten av Europa.  Det som framför allt behövs är fungerande sjukhus där patienter kan isoleras – och då krävs ett stopp på kriget, säger Riesbeck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.