Moldavien utvisar ryska diplomater

UTRIKES Moldavien utvisar omkring 50 ryska diplomater och politisk personal. Dessa måste lämna landet innan den 15 augusti. Draget kommer att besvaras, förklarar samtidigt den ryska en talesperson för Kreml.

Regeringarna i Moldavien och Ryssland står inte direkt på god fot med varandra. Denna situation går tillbaka till kontrarevolutionen i Sovjetunionen, då landet delades upp i sina delrepubliker. I det nya Moldavien uppstod inre stridigheter då Transnistrien sökte självständighet, vilket också Ryssland stödde. Det slutade upp med att landet skickade soldater till området, vilket resulterade i att Transnistrien kunde bli de facto självständigt. Sedan dess ska Ryssland ha haft trupper stationerade i området men man har ännu inte officiellt erkänt Transnistrien.

Det senaste draget kommer nu från Moldavien, som utvisar uppemot 50 diplomater och politiska arbetare, vilket också reflekterar motsättningarna mellan Ryssland och den euro-atlantiska imperialismen, mot vilken Moldavien lutar sig. Från ryskt håll menar man att ett svar kommer och man beskyller Moldavien för omfattande russofobi.

I mitten av juli mördades en framstående ledare för det transnistriska kommunistpartiet i sitt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.