Både kritik och stöd till Teamsters avtal med UPS

FACKLIGT Det som kunde blivit den största strejken i ett enskilt företag i amerikansk historia blev inte det, utan ett nytt kollektivavtal skrevs på mellan fackföreningen Teamsters och UPS. Viss kritik har dock riktats mot avtalet, men avtalet har också fått mycket stöd.

Riktpunkt rapporterade i måndags om att den eventuella strejken på UPS är avblåst eftersom ett avtal nåtts med företaget. Detta avtal gav bland annat luftkonditionering i leveransbilarna och löneökningar, men hur stora dessa var framgick i skrivande stund inte. Med nya detaljer i avtalet är det dock möjligt att mer kritiskt granska det hela.

Vad vann fackföreningen?

Enligt en lista som presenterats av tidningen People’s World, framgår att man inte bara vunnit ekonomiskt genom högre löner, men att arbetarna också vunnit större makt över sin arbetstid:

 • Arbetarna har vunnit löneförhöjningar på 7.5 dollar i timmen över en femårsperiod, vilket gör att den genomsnittliga timlönen för heltidsanställda förare hamnar på 49 dollar per timme.
 • Deltidsarbetarnas löner höjs med omkring 5 dollar till 21 dollar per timme och nyanställda deltidsarbetare startar på denna lön.
 • Det så kallade 22.4-systemet, vilket omfattade ett antal deltidsarbetare avskaffas och de som arbetade under detta system blir heltidsanställda, vilket också avskaffar det dubbla lönesystemet som diskriminerade dessa arbetare.
 • Arbetarna kan inte längre tvingas arbeta övertid på sina lediga dagar.
 • 7 500 heltidstjänster öppnas upp för deltidsanställda och företaget åtar sig att öppna 22 500 ytterligare heltidstjänster, varav många ska fyllas med deltidspersonal.
 • Helgdagen Martin Luther King-dagen blir en ledig dag för alla UPS-arbetare.
Kritiken mot avtalet: ”ett naket svek”

Tidningen World Socialist Web Site kallar avtalet för ”ett naket svek” och beskriver ett antal frågor som inte lösts och hur några av de vinster man gjort egentligen inte alls bör betraktas som vinster:

 • Löneökningarna för deltidsarbetarna är ett slag i luften, eftersom företaget redan innan avtalet varit tvungna att höja lönerna för att attrahera arbetare och många tjänar redan mer än 21 dollar per timme. Även med de nya lönerna kommer dessa arbetare också att fortsätta arbeta bara 3-4 timmar per dag och deras situation förändras därmed bara marginellt.
 • De 7 500 nya jobb för deltidsarbetarna kommer vara en droppe i havet med tanke på att företaget redan anställt omkring 200 000 deltidsarbetare, varav många redan väntat tiotals år på att få en heltidstjänst.
 • Fackförbundet skriver om hur man vunnit ”stora ökningar” i pensionsplanen IBT-UPS. Denna plan täcker dock bara arbetarna i 22 delstater och ingenting sägs om vad som hänt arbetarna i de övriga 28 delstaterna. Förbättringarna i sjukförsäkringen ska också vara minimala.
 • Alla nya bilar ska ha luftkonditionering men med tanke på att företaget ofta använder sina bilar i över 25 år så kommer det dröja till mitten på 2040-talet innan alla bilar har luftkonditionering. Alla nuvarande bilar ska dock få fläktar och ventilation ska installeras i lastutrymmet.
I slutändan bestämmer arbetarna

Till skillnad från de allra flesta svenska fackföreningarna så är det inte ledningen som rakt av bestämmer om avtalet och den extremt centraliserade och odemokratiska ordning som härskar i de svenska fackföreningarna finns inte på samma sätt i andra länder. Medan kommunisterna här kräver att avtalen ska ut på omröstning bland arbetarna så är detta redan verklighet hos bland annat Teamsters. Det som nu väntar är en omröstning inom fackförbundet för att godkänna avtalet. Denna räknar man med kan ta tre veckor.

Trots många vinster finns det uppenbarligen också en del problem och nu blir det upp till arbetarna själva att ta ställning till dem. Klart är i alla fall att den mobilisering man genomfört gett resultat.

En tanke på “Både kritik och stöd till Teamsters avtal med UPS

 1. Bernie Sanders hävdar att ”detta är en stor seger för den amerikanska arbetarklassen”. Att denna falska socialistiska politiker stöder avtalet är i sig en signal om att det faktiskt är ett NEDERLAG för den amerikanska arbetarklassen. Om UPS-arbetarna hade gått med i Media Workers skulle det ha kunnat bli den sociala grunden för en rörelse mot en generalstrejk som skulle ha kunnat inbegripa bilarbetarna. Det är den typen av enhetsfrontsaktioner som skulle ha lett till en seger för ALLA arbetare, eftersom en generalstrejk i USA skulle ha paralyserat den globala kapitalismens epicentrum. En sådan arbetarrörelse skulle ha haft en betydande inverkan i Europa, särskilt i Frankrike och Storbritannien – och även i Sverige. Bernie Sanders spelar sin roll som strejkdödare, eftersom han är en klassisk socialdemokrat och hans mål är att bevara löneslaveriet genom att den kapitalistiska staten anpassar begränsade ”socialistiska” åtgärder. Liksom alla socialdemokrater vill Bernie Sanders använda en ljummen och pointillistisk ”socialism” för att rädda och bevara kapitalismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.