Den ryske marxistiske politikern och filosofen Boris Kagarlitskij har gripits

UTRIKES Den 25 juli 2023 greps den ryske marxisten, journalisten, filosofen, politikern och författaren Boris Kagarlitskij. Han anklagas för att ha ”försvarat terrorism” (artikeln 205.2 i den ryska strafflagen) i ett inlägg om den ukrainska arméns möjliga motiv för att ha sprängt Krimbron den 8 oktober 2022. I själva verket är Kagarlitskijs gripande kopplat till en större strävan hos den ryska regeringen att rensa ut oppositionella figurer för att kunna överleva den nuvarande politiska och militära krisen.

Kagarlitskij började sin verksamhet redan på 1980-talet, då han var medlem i Sovjetunionens kommunistiska parti och även grundade flera egna organisationer (bl.a. Socialistiskt initiativ, Moskvas kommittee för nya socialister, Arbetarnas parti). Efter Sovjets upplösning 1991 fortsatte Kagarlitskij att kämpa för arbetarnas rättigheter och för återupprättandet av socialismen. Han har till och med författat flera inflytelserika böcker – bland annat ”Mellan klass och diskurs” och ”Från imperier till imperialismen” – som har blivit översatta till flera språk och bidragit till en djupare förståelse för den moderna kapitalismens struktur och de utmaningar som marxister står inför idag.

Sedan februari 2022 har Kagarlitskij tagit ställning mot Rysslands militära operation i Ukraina. Trots de höga riskerna att bli utsatt för repression har Kagarlitskij valt att varken fly från Ryssland eller upphöra med sin politiska verksamhet. I maj 2022 blev Kagarlitskij stämplad av den ryska regeringen som ”utländsk agent,” vilket innebär att varje artikel eller video som skapats av honom, eller som påminner om honom, måste innehålla en varning om att han klassificeras som en ”utländsk agent.”

Före sitt gripande hade Kagarlitskij en nyhetssajt och Youtube-kanal som hette ”Arbetarkorrespondenten” (Rabkor).

Kommunister och faclkföreningsaktivister förföljs i både Ryssland och Ukraina

Slutligen, i juli 2023, inledde den ryska staten en kriminalprocess mot Kagarlitskij för ”rättfärdigande av terrorism.” Den påstådda anledningen till anklagelsen är ett gammalt inlägg på det ryska sociala mediet Telegram, i vilket Kagarlitskij skrev att syftet med att spränga Krimbron i oktober 2022 ”kan förstås ur ett militärt perspektiv.” Efter att ha blivit gripen skickades han 1000 kilometer från Moskva till Syktyvkar nära Sibirien. Där ställdes han inför rätta bakom stängda dörrar, utan att media eller hans advokat fick närvara. Den nu 64 år gamle aktivisten hotas med upp till 7 års fängelse.

Kagarlitskij är inte den första vänsteraktivisten som har utsatts för repression av den ryska regeringen. Under de senaste åren har fackföreningsledare och aktivister som Anton Orlov, Kirill Ukraintsev, Michail Lobanov och andra blivit arresterade och dömda för sin fackliga verksamhet och kritik mot regeringen. Samtidigt pågår omfattande förföljelse av kommunister i Ukraina.

Rysktalande kommunistiska aktivister över hela världen kräver nu frihet för Kagarlitskij och andra politiska fångar i Ryssland och Ukraina. Genom artiklar, inlägg i sociala media, demonstrationer och andra samhällelig verksamhet kan vi uppmärksamma dessa fall och kämpa mot politisk förföljelse.

Frihet för Boris Kagarlitskij! Frihet för alla politiska fångar!

 

Ksenia Young

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.