Frihet för de kommunistiska politiska fångarna i Ukraina!

Ukraina har den senaste tiden inlett en omfattande kampanj mot oliktänkande. De förföljs av myndigheterna och högerextrema grupperingar. Tusentals människor har redan drabbats av ett sådant förtryck där regimen värmer upp atmosfären av hat och rädsla i landet där kommunister och rysktalande först och främst drabbas, de främjar fördömanden och fysiskt våld.

Just nu står kommunisten Andrei Sokolov inför rätta. Han anklagas för att ha ”skapat en terroristorganisation” (som kan ge 8-15 år i fängelse). Domstolens sessioner hålls med många förödmjukelser. Vid de två första sessionerna var inte Andrei närvarande i domstolen. Borotba-aktvisten Vladislav Wojciechowski, överlevande från massakern i Odessa och före detta politisk fånge, greps och anklagades för att ha skapat en terroristgrupp i Odessa. Under hans gripande, som utfördes av agenter från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU)  var ett  flertal  ”aktivister” inblandade från nazistiska grupper och han blev  illa slagen.  Han blev också slagen under förhören. Vlad hade tur – han byttes ut mot tillfångatagna ukrainska soldater, och nu är han politisk kommissarie i Spökbrigaden i folkrepubliken Lugansk (LC).

Här kommer samtidigt fler” domar” och anklagelser mot ukrainska kommunister.

Alexander Mayevsky sekreterare sitter i centralkommittén, Kommunistpartiet (bolsjevikerna), redaktör för dagstidningen ”Arbetare & Böndernas sanning” Anklagas för: Efter en sex månader lång undersökning av tidningen så har domstolen fastställt att det publicerade materialet utgör ett hot mot Ukrainas integritet, förödmjukade värdiga ukrainska medborgare, och underblåste nationell fientlighet. Han riskerar tio års fängelse.

Sergei Filindash arresterad Förste sekreterare i Volnovakha distriktet  för Ukrainas  Kommunistiska Parti.  Han blev kidnappad den 30 juli, 2014 framför sin fru och barn av maskerade män som hade sitt hem i Donetskregionen. Han fördes till en okänd plats. Senare visade det sig att han gripits av SBU. Anklagad för att ha organiserat en anti-ukrainsk verksamhet, hans öde är okänt.

Alexander Vasilievich Bondarchuk Redaktör och chefredaktör för tidningen ”Arbetarklass” och medlem i Ukrainas Kommunistiska Parti, tillfångatagen av Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) och anklagas för att ha spridit separatism i flera artiklar i tidningen. Han kan dömas till tre års fängelse.

Samtidigt har det också förekommit flera mordattacker mot kommunister med dödlig utgång. Journalisten Sergei Dolgov, redigerare för tidningen ” Jag vill leva i Sovjetunionen! ” blev den 18 juni, 2014   kidnappad av sex beväpnade och maskerade män. ”Förmodligen var de medlemmar av den volontära bataljonen ”Dnepr-1.” De slog Dolgov och förde bort honom. Den 20 juni sade Dolgov att han hade varit fängslad och befunnit sig i Zaporozhye. Efter tre veckor hittades han död i närheten av Dnepropetrovsk.  Ett annat fall var Vyacheslav M. Kovshun som blev torterad och dödades vid Nationalgardet nära checkpoint  Luzhki och ingen dömdes för dådet.

I Ukraina i dag finns hundratals brottmål mot kommunister och andra oppositionsledare. För att inte tala om dem och om politisk förföljelse, mord och rena kidnappningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.