Rysk-kinesisk flottövning i Japanska havet

UTRIKES Samtidigt som den stora amerikanska övningen Mobility Guardian pågår i Stilla havs-området har Ryssland och Kina inlett en gemensam flottövning. Övningen äger rum i Japanska havet, som är havet mellan Ryssland och Japan, norr om Korea.

Den rysk-kinesiska övningen heter North/Interaction 2023 och syftar till att öva ubåtsjakt och stridsmanövrar. Man kommer också att öva på att skydda och försvara skepp som ligger för ankar på oskyddade platser, samt träna på artilleribeskjutning.

Parallellt med den rysk-kinesiska övningen pågår också den amerikansk-ledda övningen Mobility Guardian, där 3 000 soldater från USA och några allierade länder tränar underhåll och logistik över ett 5 000 kilometer stort område.

Motsättningarna mellan den kinesiska och amerikanska imperialismen ökar ständigt och tidigare har också Kina genomfört offensiva militärövningar, där man bland annat tränat på att omringa Taiwan.

2 tankar på “Rysk-kinesisk flottövning i Japanska havet

  1. Den gemensamma övningen North/Interaction 2023 mellan Kina och Ryssland är tänkt att sända ett budskap till USA om att landet inte längre dominerar östra Stilla havet. Syftet med North/Interaction 2023 är inte bara att motverka Mobility Guardian. Den 13 juli provsköt Folkets Korea en ny Hwasongpho-18 ICBM-robot. USA svarade med att placera ut en atomubåt i vatten som gränsar till dess sydkoreanska protektorat. Folkets Koreas försvarsminister varnade Förenta staterna för att utplaceringen av kärnvapenresurser i vatten som gränsar till Sydkorea skulle kunna uppfylla villkoren för landets egen användning av kärnvapen. Folkrepubliken Korea har en särskild relation till Kina och samarbetar i förlängningen med SCO-makterna (Kina, Ryssland och Iran).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.