Värmedöden på jobbet i Italien

FACKLIGT, UTRIKES I den italienska värmeböljan dör arbetarna på jobbet. Den senaste veckan rapporteras fem döda, bland annat en anställd på en stormarknad som arbetade på trädgårdsavdelningen där det inte fanns någon luftkonditionering och en vägarbetare som föll ihop under det att han målade nya vägmarkeringar i Milano.

Flera av de omkomna hade hjärtproblem, bland annat två byggarbetare. En bagare kollapsade och dog senare på sjukhuset med en kroppstemperatur på 42 grader vilket motsvarar en hög och dödlig feber. De verkliga dödssiffrorna ligger förmodligen högre. Inte minst anmärkningsvärt är att det handlar om människor i en ålder där de egentligen borde vara pensionärer – en av de döda byggnadsarbetarna var en 75-årig kranförare som dog framför ögonen på sin son som jobbade på samma ställe, och flera andra omkomna var en bra bit över 60 år.

Nu hotar fabriksarbetare och de som arbetar utomhus i Italien med strejk, eftersom temperaturerna stiger till nivåer där det inte går att arbeta. Fackföreningarna uttrycker också sin oro över säsongsarbetare inom jordbruket, där man är ute hela dagarna i långa arbetspass.

Fackföreningen FenealUil som organiserar byggnads- och träarbetare kräver nu betald ledighet och omedelbart arbetsstopp när temperaturen stiger över 32/33 grader. Även andra fackföreningar varnar för hettans risker och uppmanar arbetare att ta kontakt med facket om säkerhetsföreskrifter inte följs på arbetsplatsen.

Att människor dör på arbetet av värmen är fullständigt oacceptabelt säger ledaren för den största italienska fackföreningen CGIL, Maurizio Landini. CGIL, som ungefär motsvarar det svenska LO, kräver nu tillsammans med andra fackföreningar ett möte med arbetsmarknadsministern för att ställa krav på åtgärder, och lokala ombud kommer att förhandla om regleringar på sina arbetsplatser.

En tanke på “Värmedöden på jobbet i Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.