70 år efter kriget i Korea – Nordkorea ger sitt stöd till det imperialistiska kriget

UTRIKES Som en del i firandet av 70-årsdagen efter krigets slut i Korea tog det nordkoreanska ledarskapet emot delegationer från både Kina och Ryssland. I möten med dessa uttalade man bland annat sitt stöd för det imperialistiska kriget i Ukraina.

Under årsdagen tog Nordkorea emot betydelsefulla delegationer från både Ryssland och Kina. Den ryska leddes av ingen mindre än den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu, som förevisades en rad nordkoreanska vapen. Han fick också sällskap av en kinesisk politbyråmedlen.

Vid ett av mötena uttryckte den nordkoreanska försvarsministern Kang Sun Nam ”fullt stöd till den ryska arméns och folkets rättvisa kamp för att försvara landets suveränitet och säkerhet” och klargjorde ännu en gång det nordkoreanska stödet till det imperialistiska kriget. Han utlovade dessutom ”närmare samarbete och solidaritet” mellan den nordkoreanska och ryska armén, eftersom de delar ”samma skyttegrav” i sin ”antiimperialistiska kamp”.

Sjojgu betonade å sin sida att Ryssland vill stärka ett mångfacetterat samarbete med Nordkorea  och i sina samtal med Kim Jong Un var man överens om de båda ländernas gemensamma intressen.

I pressen har man också spekulerat i att detta möte, där Shoigu deltog, kommer att luckra upp Moskvas deltagande i sanktioner mot Nordkorea och öppna för normaliserade relationer länderna emellan.

 

Per-Olof Jönsson

 

3 tankar på “70 år efter kriget i Korea – Nordkorea ger sitt stöd till det imperialistiska kriget

 1. I denna fråga, om Ryssland som imperialistmakt kommer jag osökt och fortsättningsvis fram till den fullständiga NATO- utvidgningen i Europa. Det är solklart att det sistnämnda har ett syfte; ett nytt ”Operation Barbarossa”, med Ukraina som det viktigaste uppmarschområdet. Detta ovidkommande att Ryssland inte längre är Sovjetunionen.

  Att i detta fall, efter åratal av demonisering av allt ryskt, (förutom av ett antal dissidenter i västmedia), efter år av sanktioner och handelsbojkotter syftande till en försvagning av Ryssland med ett efterföljande imperialistiskt krig mot Ryssland och Vitryssland, upphöja (och jämställa under samma epitet) Ryssland till en imperialiststat (även om det naturligtvis förhåller sig så på grund av dess kapitalistiska styre) känns ändå magstarkt.

  Västs förhållande till Ryssland efter kontrarevolutionen i Sovjetunionen övergick inte i en oändlig omfamning.

  Ryssland och DFRK (Nordkorea) har liknande erfarenheter och relationer till väst, USA och dess ”allierade”, EU, NATO, Japan,Australien m.fl. och dess ständiga provokationer på alla områden. Klart att Ryssland, Kina och DFRK behöver ett försvar mot den, åtminstone på pappret, ojämförligt starkare motståndaren, imperialistsammanslutningen, De behöver som varje annat land ett handelsutbyte med allt det innebär.

  NATO är slutligen ingen freds- eller rättsinstans även om kapitalets starka propaganda i stort har lyckats förmedla och skapa en sådan bild av en av Sovjetunionens främsta ”banemän”. Däremot är det den västliga kapitalismens efterträdare, att ta vid där den tyska fascismen gick bet.

 2. Den ryska militära delegationen leddes av försvarsminister Sergej Shoigu och Alexandr Matsegora, Rysslands ambassadör vid Demokratiska folkrepubliken Korea. CPC:s och PRC:s parti- och regeringsdelegation leddes av Li Hongzhong, medlem av C.C.:s politiska byrå, Kinas kommunistiska parti (KKP) och vice ordförande i ständiga utskottet vid Kinas nationella folkkongress, samt ambassadör Wang Yajun och personal från den kinesiska ambassaden i DFRK. ( http://kcna.kp/en )

 3. Jag skulle vilja tro att det har mycket att göra med just Ryssland som viktig handelspartner— något de trots sin stora självförsörjnings förmåga inte har råd att vara utan. Det har nog också mycket att göra med deras anti-amerikanska retorik(alltså inte om ett egentligt omfamnande av ”anti imperialismen” med tanke på DFRK:s i annars ganska återkommande kritik av både kina och Ryssland) vilket antyddes i artikeln, ville mest betona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.