Evakueringen av franska medborgare har påbörjats i Niger

UTRIKES Det första av tre franska flygplan som ska evakuera franska medborgare från Niger har lyft från huvudstadens flygplats, rapporterar Danmarks Radio. Bland annat Danmark samarbetar också med Frankrike för att evakuera danskar från landet.

Efter statskuppen i landet för några dagar sedan har retoriken hårdnat när det gäller Niger. Västafrikanska staters gemenskap (ECOWAS) hotade landet med en militär intervention för att befria den fängslade presidenten och Frankrike har aviserat en snabb respons om franska intressen attackeras i landet.

Sedan 50 år tillbaka har Frankrike stora intressen i Nigers uraniumfyndigheter, vilka de nu riskerar att förlora. Därför har man också fördömt kuppen i hårda ordalag och skurit av all ”hjälp” de skickat till Niger.

När nu en av de mest västvänliga presidenterna i området avsatts väntas landet i högre utsträckning vända sig på Ryssland, vilket också visar det imperialistiska stormaktsspelet bakom kuppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.