Västafrikanska länder hotar kuppmakarna i Niger med våld

UTRIKES Efter kuppen i Niger, då den västvänliga presidenten Mohamed Bazoum avsattes, har reaktionerna varit starka. Den forna kolonialmakten Frankrike har avbrutit all ”hjälp” till landet och flera västafrikanska stater hotar med våld om inte kuppmakarna ger upp inom en vecka.

Västafrikanska staters gemenskap (ECOWAS) har haft ett krismöte och utfärdat ett ultimatum till kuppmakarna i Niger – inom en vecka ska den konstitutionella ordningen återställas. Annars kommer man vidta alla åtgärder man kan för att gripa in och man utesluter inte militärt våld, utan verkar räkna med det. De respektive ländernas militära ledare har redan sammankallats för att planera just detta.

Samtidigt agerar den forna kolonialmakten Frankrike och stoppar all ”hjälp” till landet, vilket fått människor att protestera utanför den franska ambassaden. Ambassaden ska ha attackerats och demonstranterna satte eld på en dörr innan de tvingades bort. Frankrike har också hotat med vedergällning om franska intressen angrips.

Bakom kuppen finns en kamp mellan de stora imperialistiska blocken, där den euro-atlantiska imperialismen har haft en allierad i den tidigare presidenten. Dessa utmanas nu av den ryska imperialismen, varför också vissa demonstranter hyllar Putin och Ryssland. 

2 tankar på “Västafrikanska länder hotar kuppmakarna i Niger med våld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.