Facklig kritik mot förslaget om ungdomsfängelser

FACKLIGT Regeringens utredare slog i veckan fast att Sverige behöver ungdomsfängelser och att ansvaret för kriminella mellan 15 och 17 år förs över till Kriminalvården. Akademikerförbundet SSR riktar nu kritik mot förslaget.

I dagsläget har Statens Institutionsstyrelse (Sis) hand om ungdomar som dömts för brott där de också bland annat har skolverksamhet, eftersom de har rätt till skolverksamhet och omfattas av ett annat regelverk än vuxna. I en ny utredning föreslås nu att detta ansvar förs över till Kriminalvården och att ungdomar ska sitta i ungdomsfängelse, skilda från vuxna.

Akademikerförbundet SSR riktar nu kritik mot förslaget och menar att det inte är någon lösning att överföra ungdomarna till Kriminalvården, utan att det istället behövs upprustning av arbetet med ungdomarna, bland annat genom upprustning av Sis-lokalerna och genom att kommunerna sköter uppföljningen av frisläppta ungdomar bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.