Stora regionala skillnader i arbetslöshet

INRIKES Arbetslösheten har minskat nationellt under det senaste året samtidigt som betydande regionala skillnader har blivit tydliga. Dessa löper framför allt mellan norra och södra Sverige.

I juli noterades över 330 000 arbetslösa, en minskning med 10 000 jämfört med samma period föregående år. Samtidigt är de regionala variationerna mer tydliga och väldigt påtagliga. Den största minskningen av arbetslösheten ägde rum i norra delen av landet medan nedgången är mindre på andra ställen, såsom Stockholm och Malmö.

Arbetsförmedlingen menar dock att arbetslösheten kommer öka framöver, framför allt beroende på att hushållen är högt skuldsatta och att ytterligare räntehöjningar kan bli verklighet.

Arbetslösheten under kapitalismen är kronisk och det finns för kapitalet inget intresse i att göra sig av med den. Istället behövs den för att existera som ett latent hot mot de arbetande, så att de ska veta att någon annan står på kö på jobbet, men också för att kunna möta förändrade konjunkturer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.