Högerpopulister och klimatförnekare

KLIMAT, UTRIKES Både extremhöger och klimatförnekare har rönt framgångar i ett antal europeiska länder, ibland i förening. Nyhetsbyrån Reuters har gjort en genomgång av motståndet mot ”grön politik” i ett antal europeiska länder, och slår ett slag för den gröna omställningen som råkat i onåd på ett antal platser.

Exempelvis har Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak varnat för att miljöpolitik skulle öka hushållens kostnader, och landet har tappat sin ledande position i arbetet för att få ner klimatutsläpp rapporterar samma nyhetsbyrå.

I Nederländerna gick nybildade bondepartiet BBB (Bondemedborgarrörelsen, BoerBurgerBeweging) fram kraftigt genom att man tydligt tog ställning mot regeringens miljöpolitik.  Och Italiens högerregering är på krigsstigen mot ett antal miljöpolitiska förslag från EU som man menar skadar italienska företag.

Tydligast är kopplingen mellan höger och klimatförnekelse ändå i högerextrema Alternative für Deutschland (Alterrativ för Tyskland) som växer kraftigt i Tyskland. Här har vi de riktigt hårdföra dårarna som ifrågasätter att mänsklig aktivitet alls är orsaken till klimatförändringarna. 

Men vad är det som är så konstigt?

Men inte är det väl underligt eller upprörande att människor inte vill betala kostnaderna för en dyr och föga effektiv grön omställning? Och inte är det ägnat att förvåna att olika högerregeringar värnar olika kapitalistiska grupper – somliga slår vakt om så kallade gröna kapitalister och andra om de traditionella miljöförstörarna, beroende på vad som gynnar kapitalet som helhet i ett land.

Och när båda dessa faktorer föreligger passar populisterna snabbt på att rätta in folket i de egna leden, där det för en stund känns som om det finns en förklaring på livets alla svårigheter för vanliga arbetande människor. Snart nog kommer verkligeheten ifatt, när arbetarklassen får bära kostnaden för miljökatastroferna, vare sig de orsakats av lögnaktig grön omställning eller av hänsysnlösa klimatförnekare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.