Demens och smutsig luft

VETENSKAP En ny studie som gjorts på personer som bor i Stockholms innerstad visar att de som bor där har större risk att utveckla demens. Det beror inte på den exklusiva adressen utan på små luftburna partiklar finns i större mängd där biltrafiken är stark.

Även låga koncentrationer av luftföroreningar ger sämre hälsa, och nu har forskare undersökt sambandet mellan smutsig luft och demens.

– Det finns en betydande indirekt effekt av luftföroreningar på demens, säger forskaren Giulia Grande vid Karolinska institutet.

I den nya studien har forskare studerat lite mer än 2 500 vuxna i upp till tolv år. Man beräknade de årliga genomsnittliga nivåerna av något som kallas PM2,5 (en term som används för att beskriva mycket små luftburna partiklar) på deltagarnas hemadresser innan studien började. Resultaten var tyvärr ganska slående för den som exponerats under längre tid: även mycket små ökningar av PM2,5 innebär en 70 procent förhöjd risk att utveckla demens.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.