Arbetsmiljön är sämst för utomeuropeiskt födda

INRIKES Är du född utanför Europa och arbetar i Sverige? Då har du förmodligen mycket sämre arbetsmiljö än om du vore svensk och född i Sverige. Detta rapporterar Arbetsmiljöverket i en ny fokusrapport.

De som är födda utanför Sverige upplever i högre grad arbetsmiljöbrister som beror på sociala och organisatoriska faktorer och de anger att de oftare utsätts för kränkande särbehandling i form av exempelvis mobbning baserat på religion eller etnicitet. Dubbelt så många utlandsfödda, 12 procent, anger att de är utsatta för mobbning jämfört med de födda i Sverige. 

Arbetsmiljöproblemen finns på ett spektrum, där utomeuropeiskt födda personer har den sämsta arbetsmiljön medan de som är födda i Sverige ofta har en bättre situation på sitt arbete.

Diskrimineringen mot de utrikes födda hänger också ihop med i vilka branscher de ofta arbetar. De är överrepresenterade i branscher såsom vård och omsorg, bygg, transport och hotell- och restaurang. Ofta har de utländska arbetarna dessutom tidsbegränsade anställningar och de är oftare anställda i branscher med stor fysisk belastning.

Arbetsmiljön i allmänhet har också blivit sämre sedan pandemin och Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur framför allt stressen har ökat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.