Lägre spannmålsskörd än vanligt på grund av torka

INRIKES Årets spannmålsskörd kommer enligt Jordbruksverket förmodligen bli mindre än än både förra året och snittet för de senaste fem åren. Den största orsaken bakom tappet är den torka som drabbade landet under våren och sommaren.

Mer eller mindre alla grödor förväntas minska men värst har vårkornet och havren drabbats, där skördarna minskar med nästan en tredjedel jämfört med föregående år. Höstvetet klarar sig relativt bra eftersom torkan inte hängde kvar hela sommaren, men även den påverkas och förväntas minska med omkring sex procent.

Också oljeväxter, såsom raps, har påverkats och skörden förväntas minska med fyra procent. 

Jordbruksverket betonar att detta är prognoser och på grund av det ostadiga vädret så är dessa mer osäkra än vanligt. Prognoserna baseras på tidigare års väderförhållanden och skördestorlekar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.