Gentester bekräftar – Prigozjin död i flygkrasch

UTRIKES Med hjälp av gentester har ryska myndigheter bekräftat att Wagnerledaren Jegvenij Prigozjin är en av de tio som dog i flygkraschen tidigare i veckan. Tillsammans med honom fanns också Dmitrij Utkin, som var en av grundarna av Wagnergruppen.

Legosoldaterna i Wagnergruppen har spelat en viktig roll i den ryska invasionen av Ukraina och i ryska insatser i flera afrikanska länder, men kom på kant med landets styrande politiska skikt under sommaren. Efter ett avbrutet kuppförsök omlokaliserade gruppen till Vitryssland och två månader senare störtade Prigozjins privata flygplan. Nu har gentester visat att det faktiskt också var Prigozjin som dog, samt att grundaren till legosoldatgruppen, Dmitrij Utkin, också var på planet.

Vad som kommer hända med Wagnergruppen är i nuläget inte helt klart, men det långsiktiga målet är att integrera legosoldaterna med den ryska armén och har varit så länge. Därför har nu den ryska regeringen avkrävt alla legosoldater en lojalitetsförklaring till den ryska staten och har tidigare krävt att alla legoknektar ska skriva kontrakt direkt med det ryska försvarsministeriet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.