Skåne kämpar mot invasiva arter

MILJÖ Nej, rubriken handlar inte om NATO den här gången. Det handlar istället de skånska naturreservaten som arbetar i motvind med att få bukt med invasiva arter från växtriket – och det blev inte lättare när regeringen minskade anslagen för att bekämpa dem med 55 miljoner kronor.

Cajza Eriksson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne. och hennes kollega Hanna Emanuelsson har hittade i början av sommaren flera olika invasiva växter – parkslide, blekbalsamin, kanadensiskt gullris, druvfläder och jättebalsamin i ett naturreservat, men kan inte göra något åt saken eftersom reservatet inte är prioriterat i den nya snävare budgeten.

De säsongsanställda minskas ner och entreprenörer kan inte anlitas – vilket betyder de invasiva arterna kommer att kunna etablera sig ännu mer på de platser som måste lämnas orörda. Det ökar spridningen i framtiden, menar Cajza Eriksson.

Att just Skåne är så drabbat beror på klimatförändringarna, och sannolikt kommer ännu fler arter in i landet därifrån, eftersom Skåne har landets mildaste klimat. Det handla rinte heller bara om skogar och naturreservat. Här kämpar också många villaägare mot monsterväxten parkslide som kan förstöra både hela trädgårdar, vattenledning och vägar.

Parkslide och dess gelikar är ju inte det mest förfärliga som kapitalismens klimatkris för med sig – men de invasiva arterna förstör ändå långsamt vår natur och dess mångfald, och förändrar dessutom vårt kulturlandskap.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.