Jetströmmar, värmekupoler och varma hav = ovädret Hans

KLIMAT Äntligen når också en klimatanalys av ovädret Hans ut i media –sensationsjournalistiken med sina katastrofrapporter har annars dominerat rapporteringen runt översvämningar och raserade vägar, samtidigt som klimatförnekare raljerat om det kalla vädret.

Nu söker forskarna efter ovädrets orsaker. En del handlar om de rekordhöga temperaturerna i Medelhavet och Nordatlanten som bara fortsätter sedan de först konstaterades i januari i år. De varma haven avger mer vattenånga, som lät ovädret plocka upp både fukt och energi på vägen hit.

Men det finns också andra egendomliga omständigheter. Just nu är jetströmmen  (en smal luftström från väst till öst) över norra halvklotet vågig och försvagad, och löper annorlunda än den brukar, något som i sin tur beror på att den globala uppvärmningen minskar temperaturskillnaderna mellan Arktis och ekvatorn. Det här leder till låsta vädersystem som stannar länge på en plats, och bland annat har det bildats värmekupoler där jetströmmen har hjälpt högtryckssystem ligga kvar. När de till sist bryts ned resulterar också detta vanligen i kraftiga regn. 

En perfekt storm

– Det är ett mycket ovanligt, nästan unikt väderläge vi just nu ser. Utan global uppvärmning hade ovädret Hans varit mindre intensivt och innehållit långt mindre nederbörd, säger klimatforskaren Frederik Schenk på Stockholms universitet till SVT .

Enligt forskarna har två oväder utanför Sveriges gränser slagits sig ihop till en så kallad perfekt storm. Det var ovädret Antole över Storbritannien som öster om Alperna mötte ovädret Zacharias som uppstått över det upphettade Medelhavet. De blev till ett enda megalågtryck som sedan rörde sig norrut. De senaste dagarnas skyfall härrör alltså från att Medelhavet och Nordatlanten är rekordvarma just nu.

Det pågår ett gigantiskt och förfärande experiment med jordens klimat. Det är lätt att säga att vi alla måste ta ansvar. Det sägs hela tiden, och vad myndigheter och kapitalister pratar om är att vi ska ändra vårt personliga, dagliga liv i någon sorts miljömedveten riktning – oftast för att fortsätta konsumera, men på ett sätt som ger ”miljökapitalister” profit. Men även när förslagen är prinipiellt bra, så är de förenklade och kan liknas vid att sätta plåster på en långt framskriden och aggressiv tumör.

Vad det egentligen betyder att ta ansvar är att organisera sig för ett annat samhälle, att ta steget till att kämpa för mänsklighetens framtid genom att kämpa för socialismen – och att våga säga nej till den profitbaserade förödelsen av vår jord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.