Parlamentsval i Polen den 15 oktober

UTRIKES Den polska presidenten Duda har tillkännagett dagen för nästkommande polska parlamentsval. Den 15 oktober kommer polackerna att gå till valurnorna. Valet står mer eller mindre mellan det regerande högerpartiet och landets liberala parti.

Vid det förra parlamentsvalet fick högerpartiet Lag och rättvisa 43 procent. Detta stöd har sakta men säkert sjunkit undan och enligt opinionsundersökningar ligger det nu på omkring 35 procent. Lag och rättvisa är framför allt känt för sin reaktionära och konservativa politik, som bland annat skapat Europas mest restriktiva abortpolitik. Partiet har också fått kritik för att ha inskränkt demokratin.

Partiets främsta motståndare är det liberala partiet Medborgarplattformen, som leds av Donald Tusk. Tusk har tidigare varit president i Europarådet och polsk premiärminister. Hans parti får stöd av omkring 30 procent av befolkningen och vill närma sig EU.

Inget annat parti kommer i närheten av dessa två, varför också det är sannolikt att något av dessa partier kommer att utgöra basen i en framtida regering med någon sorts stödpartier. Det kanske mest sannolika är att det högerextrema partiet Konfederation bildar någon sorts allians med Lag och rättvisa, eftersom det är det enda andra parti som i dagsläget tycks kunna få över 10 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.