Regeringen vill hyra fängelseplatser utomlands

INRIKES Regeringen planerar att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands för att klara de hårdare och längre straff som man anser vara det bästa sättet att råda bot på kriminaliteten. Det är nämligen fullt på de svenska fängelserna och Kriminalvården menar att fängelseplatserna minst behöver fördubblas de kommande åren.

Och passande nog har exempelvis Nederländerna fängelseplatser att hyra ut till behövande. Norge hyrde 650 fängelseplatser där mellan 2015 och 2018, och Belgien har också utnyttjat erbjudandet. Nästa år ska Danmark dessutom skicka 300 fångar till Kosovo.

Forskaren Linda Kjaer Minke på Syddansk Universitet har studerat ländernas resultat, och menar att hela idén är ineffektiv. Systemet i Norge blev dyrt, det försvårade besök från anhöriga och bröt mot de mänskliga rättigheterna.  Vad som gäller i fängelset bestäms nämligen av landet där anstalten ligger. Det fixar man förstås genom att bara skicka runt fångar inom EU och ha ett gemensamt regelverk menar Fredrik Kärrholm, riksdagsledamot för Moderaterna.

Det här passar som hand i handske med att de utsatta områdena blir fler, att allt fler och allt yngre ungdomar utan framtidshopp drivs in i gängkriminalitet och att de som lever i samhällets marginaler dumpas i lågprisområden av  kommunerna – när de blir för störiga kan de lämpas av till hyrd förvaring utomlands. Kanske kan man rentav få hyra slumområden utomlands också för att göra plats för de allt fler marginaliserade människorna i kapitalismens Sverige.

En tanke på “Regeringen vill hyra fängelseplatser utomlands

  1. Det finns en rasistisk aspekt på detta förslag eftersom fängelserna är fulla av Fångarna med invandrarbakgrund. Dessa människor kan inte utvisas eftersom de har svenskt pass eller permanent uppehållstillstånd, så i stället läggs de ut på entreprenad precis som om de vore boskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.