Sex månader efter jordbävningskatastrofen i Turkiet

UTRIKES Den stora jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien som ägde rum i februari i år, och där tiotusentals människor omkom, är fortfarande inte över för miljontals människor som bor i tält och containerläger sex månader senare.  

Utanför staden Antakya, som är huvudstad i provinsen Hatay, ligger ett sådant läger – hårt drabbat av värmeböljan denna sommar, som i området gick upp mot 40 grader Celsius. Till den nästan outhärdliga hettan kommer dammolnen från rivningsarbetena i den raserade staden, och det saknas vatten för att dricka, laga mat och hålla sig ren. Sjukdomar sprids i smutsen, och dammet orsakar både akuta och kroniska luftvägsproblem.

Myndigheterna tycks överväldigade av de uppgifter man står inför och den minskande hjälpen utifrån. Man uppmanar människor att bege sig hem från lägret om de fortfarande har ett hem – men vatten och sanitet fungerar inte i staden och därför kan man inte följa uppmaningen. Och det här handlar bara om ett av alla de läger i Turkiet där förhållanden är fruktansvärda. Även i Syrien är de hemlösa fortfarande kvar i läger, och där har man dessutom haft svåra skogsbränder som hotat de tillfälliga boplatserna.

– Jordbävningen har lämnat många liv i ruiner. Jag har sällan sett en sådan förödelse efter en katastrof som den jag såg när jag besökte Turkiet, säger Bjarke Skaanning, katastrofchef vid danska Röda korset. Han påpekar också att människor förlorat sina försörjningsmöjligheter efter att butiker, kontor och gårdar har raserats.

Samtidigt ägnar sig den turkiska regeringen år att ”bekämpa terrorism” och genomför militära insatser mot PKK i östra och sydöstra Turkiet, och president Erdogan har fullt upp med att balansera mellan de olika imperialistiska intressesfärerna och att reta upp sig över att en docka av honom burits runt i en Pride-parad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.