Byggnads protesterar mot skyddsombud som står fria från facket

FACKLIGT  För några dagar sedan gav regeringen ett uppdrag till Arbetsmiljöverket  med syfte att frikoppla skyddsombuden från fackförbunden. Byggnads är en av de fackföreningar som reagerat kraftigt på beslutet och menar att det kommer att leda till tystare och farligare arbetsplatser.
 
Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, menar i ett pressmeddelande att det enda syftet med beslutet är att försvaga arbetstagarnas inflytande på sina arbetsplatser.
 
– Vi byggnadsarbetare har det farligaste jobbet i Sverige. För oss är arbetsmiljö bokstavligt talat en fråga om liv och död. Ett skyddsombud utan en facklig organisation i ryggen blir tandlös. Det skulle vara en katastrof för arbetsmiljöarbetet och det kommer att kosta människoliv, säger han vidare.
 
Byggnads betonar att ett fackförbund inte kan ge stöd till eller företräda ett skyddsombud som inte är medlem. Det är fackorganisationerna som idag driver ärenden när t.ex. ett skyddsombud hindras från sitt uppdrag – det är processer som drivs i tvisteförhandlingar och vidare upp i Arbetsdomstolen, och som kostar pengar. Ett skyddsombud utan facket i ryggen kan inte riskera detta. Byggnads har ca 3 700 fackliga skyddsombud samt över 100 regionala skyddsombud och totalt har LO-förbunden över 50 000 skyddsombud somberörs av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.