Hög ”sjuknärvaro” bland handelsanställda

FACKLIGT  7 av 10 av anställda i handeln går till jobbet fastän de är sjuka. 3 av 10 gör det till och med ofta, visar rapporten Sjuk på jobbet.  Här slås det fast att många har svårt att missa en dag från jobbet eftersom man vet att arbetskamraterna får det svårt.

“Många arbetsgivare väljer att inte täcka upp när det uppstår luckor i bemanningen. Det gör att många anställda i handeln känner sig tvingade att gå till jobbet, trots sjukdom”, säger Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande, som tycker att arbetsgivarna måste ta mer ansvar.

Karensavdraget är en annan orsak till att handelsanställda arbetar fast de är sjuka. Många har otrygga anställningar, jobbar ofrivillig deltid eller har fått sin arbetstid hyvlad. De har låg lön och har helt enkelt inte råd att stanna hemma.

”Regeringen måste skrota karensavdraget en gång för alla. Alla förtjänar en lön att leva på, även om man blir sjuk”, säger Linda Palmetzhofer. Det har hon alldeles rätt i. Men att förvänta sig att arbetsköparna ska se saken på det sättet och ta det där ansvaret hon pratar om är illusioner. Det är bara arbetarnas stridbarhet som kan åstadkomma detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.