Svenska glaciärer smälter – ett varningstecken

KLIMAT I ett pressmeddelande från Stockholms universitet kan man läsa att inte heller Sverige är undantaget från den globala avsmältningen av glaciärer till följd av klimatförändringarna – glaciären på Kebnekaises sydtopp och flera andra ismassor blir nämligen allt mindre.

Den 11 september genomfördes den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp, och man fann att den var 1,4 meter lägre än i september 2022. Avsmältningen har förresten redan lett till att sydtoppen från och med 2019 inte längre är Sveriges högsta punkt. Den titeln tar norra toppens 2096,8 meter.

Tarfala forskningsstation som utförde mätningen deltar även i ett internationellt långtidsmätningsprogram (World Glacier Monitoring Service) av referensglaciärer. Fyra av dessa finns i Sverige, och samtliga har minskat i jämförelse med 2022. Två av dem smälte dessutom i sina högst belägna områden. Den snö som kom på vintern tinade bort under sommaren och även is som inte längre var skyddad av snötäcket smälte bort.

– Detta kan vara början på att en glaciär ”svälter ihjäl” säger Nina Kirchner, docent i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation. Om ett år med tillväxt av glaciärernas massa nu uteblir är förlusten oåterkallelig, förklarar hon vidare.

Att isen smälter bort är förstås inte en katastrofal miljöhändelse i Sverige, men det är en varningssignal inför framtiden när klimateffekterna blir allvarligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.