Nya villkor för att få a-kassa

FACKLIGT Regeringen föreslår att arbetslöshetsförsäkringen ska baseras på inkomster av förvärvsarbete istället för på arbetad tid. Det ska göra ersättningen enklare båda att söka och administrera och de länga väntetiderna på utbetalningar kan kapas.

– Dagens arbetslöshetsförsäkring är krånglig och innebär en tung administrativ börda för arbetslösa, arbetsgivare och arbetslöshetskassor. En ny a-kassa bedöms leda till enklare administration och kortare väntetider, en stärkt arbetslinje och större möjligheter att motverka felaktiga utbetalningar, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Både LO, TCO och Socialdemokraterna är positiva till grundprincipen, men LO och TCO påpekar att det förslag som gick på remiss 2020 hade brister. Bland annat är det ju så, att ju sämre lön man har, desto längre tid tar det att arbeta ihop till rätten att få a-kassa, vilket ger människor i låglöneyrken en sämre trygghet. Detta vill LO se åtgärdat innan man ställer sig bakom förändringen.

I utredningen från 2020 föreslogs även en ny struktur för nedtrappning av a-kassans ersättning, baserat på arbetslöshetens längd. Förslaget är att efter 100 dagar sänka med 10 procentenheter, och efter 200 dagar sänka med 5 procentenheter. LO menar här att nedtrappningarna kan leda till för låg nivå på arbetslöshetsförsäkringens inkomstskydd . När det gamla förslaget gick ut på remiss kom också en annan kritik från bland annat Karin Pettersson, föreståndare för HRAK, Hotell- och restauranganställdas a-kassa. som menade attsådan nedtrappning riskerar att skapa ett a- och b-lag på arbetsmarknaden inom sektorer där man ofta har flera korta anställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.